Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzetközi zöldkártya képes leírás - Eredetiségvizsgálat.tlap.hu
részletek »

Nemzetközi zöldkártya - Eredetiségvizsgálat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: eredetisegvizsgalat.tlap.hu » Nemzetközi zöldkártya
Keresés
Találatok száma - 5 db
A nemzetközi zöldkártyáról

A nemzetközi zöldkártyáról

A nemzetközi zöldkártyáról Ha Ön autóval utazik külföldre, a nemzetközi gépjárműforgalomban igazolnia kell a kötelező gépjármű-biztosítási fedezete meglétét. Ezt a gépjárműveinek üzembentartói a nemzetközi Zöldkártya rendszer keretében, a nemzetközi Zöldkártyával tudja igazolni. Ez az igazoló lap nem azonos a környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló, hasonló nevű zöldkártyával. A nemzetközi zöldkártya rendszerhez tartoznak: Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia. Nem tagjai a rendszernek a volt Szovjetunió utódállamai - Belorusszia, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével. A Zöldkártya Egyezmény egyes tagországaiban (lásd táblázat) ennél is egyszerűbb a helyzetünk, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolásául - a Zöldkártya helyettesítéseként - elfogadják az adott gépjárműre kiállított forgalmi rendszámot és a gépjárművön ovális mezőben külön elhelyezett 'H' országjelzést. Az Európai Unió tagországában kiadott forgalmi rendszámtáblák esetében az autókat az Európai Unió területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni.

Kötelező biztosítás - Nemzetközi Zöldkártya Rendszer

Kötelező biztosítás - Nemzetközi Zöldkártya Rendszer

Kötelező biztosítás - Nemzetközi Zöldkártya Rendszer A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. A zöld kártyát a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 30 nap) állítják ki. A zöldkártyát legkevesebb 15 napra állítják ki. Az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöld kártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban nincs szükség. Az egyezményt ratifikáló országok ugyanis a gépjármű telephelye szerinti ország hatósági jelzését (rendszámát), valamint a gépjárművön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelősségbiztosítás igazolásául. A magyar rendszám és ország jelzés (H betű) igazolja tehát az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét. A Zöldkártya Rendszer tagországai: Ausztria, Albánia, Andorra, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Franciaország (Monaco), Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Iráni Iszlám Köztársaság, Írország, Izland, Luxemburg, Lettország, Lengyelország, Macedónia, Málta, Moldávia, Nag

Nemzeti Zöldkártya Iroda

Nemzeti Zöldkártya Iroda

A gépjármű üzembentartójának kötelező felelősségbiztosításáról szóló 190/2004. Korm. rendeletben adott definíció szerint a Nemzeti Iroda: a Magyarországon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással foglalkozó biztosítók szervezete, amely ellátja a nemzetközi Zöldkártya Egyezményből és a kapcsolódó egyezményekből eredő koordinációs, kárrendezési és elszámolási feladatokat. A nemzeti iroda funkcióját 1996. január 1-jén történt megalakulása óta irodánk látja el. A zöldkártya rendszer eredete és céljai A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás a két világháború közötti időben jelent meg Európában annak érdekében, hogy a gépjárművek okozta balesetek áldozatai számára biztosítsa a nekik járó kártérítést. A nemzetközi autós idegenforgalom fellendülése következtében már a II. világháború előtt felmerült az a gondolat, miképpen lehetne kiterjeszteni külföldre a felelősségbiztosítási garanciát. A II. világháború után a frissen alakult Egyesült Nemzetek Szervezete, illetve ennek Genfben működő Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ EGB) kezdett foglalkozni a kérdéssel. A kitűzött cél kettős volt. Egy olyan rendszer kialakítása, amely megoldja, hogy a közlekedési baleset károsultja Európa

Nemzetközi gépjármű biztosítás

Nemzetközi gépjármű biztosítás

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése érvényességét és folyamatos hatályban tartását Magyarországon a befizetett csekk szelvény vagy a zöldkártyáról leválasztható IGAZOLÁS, illetve a 190/2004. Korm. rendelet 2. sz. függelék adattartalma szerint a biztosító által külön kiállított igazolás, külföldön a NEMZETKÖZI GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA - Zöldkártya- tanúsítja, ezért - külföldi utazása során - a gépkocsi okmányaival együtt vigye magával. A "H" országjel használata Biztosításának érvényességét és folyamatos hatályban tartását - nemzetközi megállapodás alapján a megállapodást aláíró országokban - a magyar forgalmi rendszám, és a H országjel igazolja. (Ezért feltétlenül ragassza fel járműve hátsó részére az országjelet, mert azt nem pótolja a rendszámtáblán szereplő H betűjelzés, kivéve, ha már új uniós rendszámtáblával rendelkezik, és csak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba, azaz az EU tagországaiba, illetve Izlandra, Lichtensteinbe és Norvégiába utazik.) A zöldkártya kiváltása azonban ebben az esetben is célszerű.

Zöld út a biztonsághoz!

Zöld út a biztonsághoz!

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződése érvényességét és folyamatos hatályban tartását Magyarországon a befizetett csekk szelvény vagy a zöldkártyáról leválasztható IGAZOLÁS, illetve a 190/2004. Korm. rendelet 2. sz. függelék adattartalma szerint a biztosító által külön kiállított igazolás, külföldön a NEMZETKÖZI GÉPJÁRMŰBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA - Zöldkártya- tanúsítja, ezért - külföldi utazása során - a gépkocsi okmányaival együtt vigye magával. A "H" országjel használata Biztosításának érvényességét és folyamatos hatályban tartását - nemzetközi megállapodás alapján a megállapodást aláíró országokban - a magyar forgalmi rendszám, és a H országjel igazolja. (Ezért feltétlenül ragassza fel járműve hátsó részére az országjelet, mert azt nem pótolja a rendszámtáblán szereplő H betűjelzés, kivéve, ha már új uniós rendszámtáblával rendelkezik, és csak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba, azaz az EU tagországaiba, illetve Izlandra, Lichtensteinbe és Norvégiába utazik.) A zöldkártya kiváltása azonban ebben az esetben is célszerű. Mikor kötelező és mikor ajánlott kiváltani a nemzetközi gépjárműbiztosítási, ún. "zöldkártyát?

Tuti menü